Så lyckas du med din utebelysning

Med vilka knep kan man effektivisera sin hemmabelysning? Och hur får man till det där riktigt mysiga ljuset i trädgården? Här är tips hur du kan tänka när vi nu rör oss mot mörkare tider.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Biltema
D

et spelar ingen roll hur stor trädgård eller liten uteplats du har, med rätt typ av utomhusbelysning kan du skapa den mest magiska miljön under höstens mörkare kvällar. Här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på när du ska ljussätta din trädgård.

7 smarta knep

1. För att skapa en effektfull ljuskuliss kan du placera ut olika typer av ljuskällor, med olika avstånd i trädgården. Variera mellan starka och lite svagare ljuskällor och låt avstånden bli större desto starkare ljuskällor du har. Genom att variera styrkan på ljuskällorna kan du också skapa ett djup i trädgården, genom att placera de starkaste lamporna längst bort och de svagare längre fram.

2. LED-lampor förbrukar både mindre energi och har en längre livslängd än standard- och halogenbelysning. Du kan välja mellan LED-lampor med varmt eller kallt ljus och placera ut dessa strategiskt i trädgården. Tänk på att varmt ljus kan passa bättre nära uteplatsen, där ni vistas mycket.

3. Låt växterna lysa. Lek med ljussättningen och formerna som redan finns i din trädgård. Pryd gången med solcellslampor, låt trädstammen gnistra med hjälp av ljusslingor eller framhäv dina vackraste blommor med en strålkastare. Prova dig fram med olika typer av ljuskällor och ljusstyrkor.

4. Skapa ljuseffekter med solcellslampor. Låt trädgårdens uppbyggnad spela en avgörande faktor för hur du ljussätter din utomhusmiljö. Använd inte för starka lampor i förgrunden, eftersom de förtar skenet från de svagare lamporna i bakgrunden. Placera din belysning i olika nivåer, med exempelvis markbelysning, spotlights som lyser upp trädkronorna, ljusslingor i buskarna och en lykta vid entrén till huset. Använd dig av solcellslampor, som tänds när mörkret kryper på och släcks när morgonen gryr.

5. Njut av belysningen inifrån. Se till att placera utomhusbelysningen så att ni kan ta del av den mysiga utemiljön även när ni är inomhus. Kanske har ni ett stort träd som ni ser från matbordet? Lys upp stammen med en spotlight! Eller trä en ljusslinga runt balkongräcket eller längs uteplatsens staket.

6. Genom att klä husfasaden med utomhusbelysning skapar du en välkomnande och hemtrevlig känsla. På husfasaden kan det vara snyggast att använda sig av samma typ av ljuskällor, för att skapa en stilren helhetskänsla. Passa på att ljussätta entrén lite extra, och kanske har du ett husnummer på fasaden som behöver synas i mörkret?

7. Använd timer. Det finns ofta ingen anledning att ha på utomhusbelysningen hela natten. Förutom att du sparar el och pengar när den är släckt, så stör du inte heller en del nattaktiva djur och fåglar som kan besväras av belysningen nattetid. Koppla in belysningen till en timer och bestäm själv när lamporna ska tändas och släckas. Eller använd dig av lampor med ljussensorer. På så vis tänds belysningen när någon eller något rör sig i trädgården.

Mängder av alternativ

Timers och lampor med ljussensorer är väldigt praktiska nu när elen blir dyrare – särskilt om du är en person som ofta glömmer att släcka dina lampor. Men det finns också andra sätt att skräddarsy din belysning.

Med hjälp av exempelvis belysningen i Biltemas Smarta hem behöver du inte ens resa dig från soffan för att tända eller släcka läslampan. I stället kan du ta full kontroll över din ljussättning genom mobiltelefonen. Oavsett vad du har för vision och hur ditt drömljus ser ut så finns mängder av olika alternativ och smarta lösningar hos Biltema.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Biltema