Så monterar du ett terrassgolv av komposit

Äntligen vår. Går du i tankarna att montera ett terrassgolv till sommaren? Då ska du läsa vidare.
Komposittrall passar utmärkt för altaner, terrasser och balkonger, men är också perfekt runt en eventuell pool.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Biltema
T

errasstrall av komposit är naturträ som är kombinerat med andra material, för att förbättra hållbarheten och färgbeständigheten. Det gör att brädorna rör sig minimalt, och färgen bleks högst 10 procent.

Trallen kräver ingen efterbehandling, den tål vårt nordiska klimat utan att spricka och det enda underhåll du behöver göra är att tvätta den vid behov. Dessutom är ytan ”barbensvänlig” – inga flisor, sprickor eller skruvar. Men innan du sätter igång är det viktigt att planera monteringen och se till att du har rätt utrustning. Här är all hjälp du behöver.

Planering och förberedelser

Komposittrall ska monteras på underlag med bra luftcirkulation och avrinning, minst 2-3 procent vinkel för att förhindra stillastående vatten. Se till att ha ett mellanrum på sidorna på minst 2 centimeter vid alla väggar, räcken och andra fasta föremål.

Ta bort eventuella klistermärken från brädorna. Planera själva läggningen av golvet för att minimera spill och för att skapa så få fogar som möjligt. Blanda brädorna, eftersom de kan variera något i färg. Temperaturen bör vara mellan 10-30 grader när trallen installeras.

Före golvläggningen

Förvara komposittrallen på plats några dagar före installation, så att de hinner acklimatiseras till miljön där den ska läggas. Förvara brädorna skyddade mot direkt solljus, regn, fukt och liknande. Stapla brädorna plant på reglar, med maximalt 30 centimeter avstånd. Några verktyg du kan behöva är stålmåttband, vattenpass och arbetshandskar.

Montering

Kompositbrädorna kan läggas med valfri sida vänd uppåt – slät eller räfflad. Använd startclips på brädornas långsidor och monteringsclips mellan dem. Lägg brädorna på plats och justera de längsgående spåren mot clipsen.

Ändarna på varje bräda ska vila på en regel, och brädorna får inte sticka ut mer än 20-30 centimeter i någon ände. Lägg regeln i underkonstruktionen med ett centrumavstånd på max 30 centimeter. Avståndet mellan regel och vägg ska vara minst 2 centimeter.

Märk ut positionen för startclipsen på regeln och kontrollera att de hamnar i en rak linje. Skruva sedan fast startclipsen. Skjut den första brädan på plats mot startclipsen. Se till att ha ett mellanrum på sidorna på minst 2 centimeter vid alla väggar, räcken och andra permanent installerade föremål.

Skjut sedan bräda för bräda på plats med monteringsclips monterade mellan varje rad. Montera det yttre bordets startclips. Startclipsens ytterkant placeras 154 millimeter från den näst yttersta brädans kant och skruvas fast.

Trä in spåret i den yttersta brädan i startclipsen och lägg ner brädan. För in monteringsclipset mellan de båda yttersta brädorna och skruva fast dem mot läkten som tidigare.

När alla brädorna ligger på plats efterdrar du alla monteringsclips mellan brädorna ordentligt. För att få en jämn kant längs brädornas ändar kan du kapa dem med en handhållen cirkelsåg med skena.

Underhåll

Allt material som används utomhus måste underhållas. För att bibehålla komposittrallens utseende bör den rengöras en gång i halvåret. Ta bort löv, pollen, smuts och liknande. Tvätta därefter med såpa, varmt vatten och en styv kvast.

En högtryckstvätt med mjuk borste kan användas med försiktighet vid fläckar och smuts som sitter hårt, men aldrig med direkt stråle. Bor du i ett klimat med mer föroreningar kan trallen behöva rengöras oftare.

Komposittrallen kan med fördel impregneras. Det gör att alger får svårare att fästa på ytan, vilket annars är vanligt på norrsidan/skuggiga platser. Impregneringen gör också att kompositen inte bleks lika lätt, speciellt på soliga platser/i söderläge.