Så väljer du rätt gräsklippare

Vi är många som drömmer om den perfekta gräsmattan. För att nå det bästa resultatet behövs en bra gräsklippare. Men vilken ska du välja? Här guidar vi dig genom val av modell och hur du tar hand om din gräsmatta på bästa sätt.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Biltema
A

tt välja rätt gräsklippare är inte helt enkelt, men med rätt gräsklippare till din trädgård, får du mer för pengarna. Därför kan det vara bra att tänka till ett extra varv. Här är några enkla frågor att fundera kring innan du slår till.

Hur stor yta ska klippas?

För den med en mindre gräsmatta kan en el- eller batteridriven klippare kännas smidig då du inte behöver tänka på påfyllning av bensin eller underhåll av motor. Batteri är praktiskt att arbeta med men har en kortare användningstid eftersom batteriet behöver laddas. Elgräsklippare behöver sladd vilket begränsar den något. För den med stor tomt lämpar sig kanske en kraftfull bensinklippare bättre.

Hur komplicerad tomt har du?

Har du en större gräsmatta är det en fördel att välja en gräsklippare som är mer kraftfull, såsom en bensindriven gräsklippare. Den behöver inte laddas och har längre användningstid, vilket gör att den kan täcka större gräsytor, backar och lutningar. Bensindrivna gräsklippare finns även med drivning, vilket kan vara bra om din gräsmatta är större eller mer kuperad.

Hur mycket jobb vill du lägga?

Vilken gräsklippare som är bäst för just dig beror även på hur mycket tid och ork du är intresserad av att lägga ner. Med en robotgräsklippare slipper du göra jobbet själv, då den klipper gräsmattan åt dig. En självgående robotgräsklippare klipper lite och ofta, vilket gör att du inte behöver kratta och göda lika ofta.

Pris och miljötänk?

De billigaste gräsklipparna har oftast mindre klippbredd och saknar drivning. Dessa gräsklippare finns både som el- eller bensindrivna varianter och passar med fördel till mindre och enkla gräsmattor.

Om du däremot lägger dig på en mer medelnivå i pris, är den bensindrivna gräsklipparen med drivning det bästa alternativet. Den passar till den lite större gräsmattan och ger en klippbredd som är något större än de billigaste gräsklipparna.

I den dyrare kategorin hittar du både bensin- och batteridrivna gräsklippare. Om du vill ha det mest miljövänliga alternativet bör du satsa på en gräsklippare med el- eller batteridrift.

Skötsel av gräsmattan – så gör du

För att få den perfekta gräsmattan kanske somliga tror att det räcker att plantera gräs, luta sig tillbaka i solstolen och se det växa. Det stämmer tyvärr inte. Att införskaffa gräsklippare är ett bra första steg, men det finns mer att tänka på. Här är några saker du bör göra:

Gödsla gräset

Din gräsmatta mår bra av att gödslas minst en gång om året. Detta börjar du med på våren, när gräsmattan har torkat upp lite, men jorden fortfarande är lite fuktig. Kom ihåg att vattna efteråt om det inte skulle regna på några dagar efter att du spridit ut gödningsmedlet. Du kan upprepa detta i början eller mitten av juni, och om du vill ha en riktigt grön och fin gräsmatta gör du samma sak i början av augusti.

Mossa i gräsmattan

Det får du om jorden är för näringsfattig och den dyker speciellt upp på de platser där det finns skugga. För att göra det så enkelt som möjligt för dig bör du ta bort mossa och lufta gräsmattan i mars och april, då gräset börjar växa. Vid denna tid på året sitter mossan löst och går därför enkelt att ta bort.

Efterså med nya gräsfrön

Har din gräsmatta blivit lite tunnhårig och har massor av bruna fläckar? Då kan du göra så att den blir tätare genom att efterså med nya gräsfrön. Detta bör du bara göra när gräsmattan är torr, annars riskerar du att effekten blir den motsatta, att gräsmattan blir gul och tråkig. Först vill du dock klippa ner gräset till den lägsta klipphöjden på din gräsklippare.