Så uppnår du din trädgårdsdröm

Vad behövs egentligen för en örtträdgård? Hur odlar du på balkongen eller är du sugen på att sätta upp ett växthus i trädgården?
Oavsett hur stort eller litet utrymme du har att odla på kan du alltid få utlopp för dina gröna fingrar.
Här får du en guide i vad du behöver för att komma igång med dina planteringar.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Biltema
V

arje trädgårdsdröm är unik. Vissa gillar att påta i trädgården, plantera och testa nya metoder. För andra är drömträdgården en plats som kräver så lite underhåll som möjligt.
Oavsett vilken typ du är kan det vara svårt att veta hur du ska skapa din drömträdgård.

En bra start för din trädgård är att funder över fyra grundläggande faktorer.

1. Hur vill du använda trädgården?

Det första du bör fundera på är vad din trädgård ska användas till. Ska den fungera som odlingsplats eller vara en plats där du kan samla vänner och familj en skön sommarkväll? Behöver du ha stora ytor där barnen kan springa omkring eller kanske en vindskyddad plats för grillning? Syftet med trädgården påverkar hur du bör planera den och vilka trädgårdsredskap och trädgårdstillbehör du behöver. På så sätt är det viktigt att du har klart för dig vad du vill få plats med redan från början. När du vet hur du vill använda trädgården kan du börja planera vad som ska finnas i den.

2. Hur mycket tid vill du lägga på din trädgård?

Om du inte är intresserad av påta i jorden eller inte är hemma så ofta, framförallt under sommaren, kanske en lättskött trädgård med en mindre gräsmatta och växter som sköter sig själva är en bra idé. Har du däremot gröna fingrar och gärna spenderar mycket tid i trädgården bör du se till att den utformas på ett sätt som underlättar trädgårdsarbetet. Se exempelvis till att du har tillgång till vatten och lätt kan ta dig fram med skottkärran.

3. Hur ser omgivningen ut?

Tomtens omgivning är inte helt obetydlig när du planerar din trädgård. Om du har mycket insyn från grannar eller vill stänga ute ljud kan buskar, träd och staket användas som insynsskydd för att skapa avskildhet. Omges din tomt istället av vackra vyer kanske du vill öppna upp trädgården och se till att du kan njuta av utsikten från den plats du befinner dig mest.

4. Hur ser trädgården ut?

Var är det mest sol? Hur ser jorden och vegetationen ut? Trädgårdens befintliga placering och utseende påverkar hur mycket du behöver göra och vad du kan göra när du planerar och inreder den. Odlingsmöjligheterna kan till exempel se olika ut i olika delar av trädgården, vilket påverkar vilka växter som passar var. Vill du kunna njuta av kvällssolen bör du kanske placera trädgårdsmöblerna i västerläge.

Så odlar du på balkogen

Alla har inte möjligheten att öppna dörren och kliva ut i sin egen trädgård. Av Sveriges 4,7 miljoner hushåll bor ungefär 2,3 miljoner i en lägenhet i flerbostadshus. Men det går att ägna sig åt odlingar även som boende i lägenhet.

Det går utmärkt att odla grönsaker, bär och kryddor på balkongen. När du odlar på balkongen bör du framförallt tänka på att växter i krukor, balkonglådor och miniväxthus behöver extra mycket näring och vatten eftersom jorden snabbt kan torka ut.

Tänk även på hur solen ligger mot balkongen. Vissa växter behöver mycket solljus medan andra mår bra av att få stå lite i skuggan.

Tips!
3 saker att odla på balkongen
– Tomater trivs i miniväxthuset
– Chili i en enkel kruka
– Örter i den klassiska balkonglådan

Plantera i pallkrage

Ett annat populärt sätt att placera ut odlingarna är i pallkragar. Genom att avgränsa och särskilja dina odlingar har du hela tiden kontroll över odlingsprocessen och du kan snabbt komma igång med dina odlingar.

En pallkrage kan placeras var som helst i din trädgård. Men tänk på att vatten behöver kunna rinna undan från underlaget för dräneringens skull. Testa underlagen genom att hälla ut en hink vatten långsamt. Är vattnet borta efter en timma fungerar dräneringen.

När du fått din pallkrage på plats är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Tänk på att ha rätt och näringsrik jord när du planterar. Använd gärna markduk under odlingslådan för att hindra att ogräs kommer upp underifrån.

Tips!
3 saker du kan odla i pallkragen
– Fyll lådan med dina favoritblommor och skapa en härlig färgklick i trädgården.
– Grönkål är en lättskött grönsak att odla och passar perfekt till middagen.
– Experimentera med olika salladstyper och hitta din nya favorit.

Skapa en egen oas med växthus

Vill du ta dina odlingar till nästa nivå är ett växthus ett perfekt val. Med ett växthus kan du förlänga odlingssäsongen och odla växter som vanligtvis inte trivs på våra breddgrader.

Har du odlingslådor sedan tidigare kan du enkelt komplettera med ett litet växthus ovanpå. Vill du kunna vandra omkring i ditt växthus och ha möjligheten att odla många olika växter samtidigt är ett större växthus helt rätt för dig.

Eftersom växthuset tillåter dig att uppnå ett annat typ av klimat kan du testa dig fram och odla många spännande saker.

Tips!
3 saker att testa i växthuset
– Paprika
– Persika
– Citrusfrukter

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Biltema