Tänk på detta innan du köper elcykel

Cykling är en av de bästa typer av motion som finns. Med en elcykel kan du dessutom enkelt ta dig längre sträckor, utan att köra bil.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Biltema
A

tt cykla med elcykel sparar tid. Du slipper vänta i bilköer eller vara beroende av kommunala transportmedel och du vet nästan på minuten när du kommer att vara framme. Du slipper bli svettig, du bidrar till att minimera utsläppen av avgaser och driftkostnaderna är låga.

Ja, fördelarna med en elcykel är onekligen många. Och kanske är det nu i höst du vill göra verklighet av att komma igång med cyklingen? Oavsett om du länge gått i tankarna att köpa elcykel – eller om du precis börjat längta – är frågorna säkert många. Vilken elcykel passar just dig? Hur länge håller batteriet? Här är några saker som kan vara bra att tänka på innan du slår till.

5 smarta råd

1. En storleksguide kan vara en bra utgångspunkt när du ska välja storlek på elcykeln. Men detta är ingen skriven lag utan just en allmän rekommendation. Det viktigaste är att du sitter bekvämt och att det känns bra när du cyklar. Det bästa sättet är att provcykla. Besök ett av Biltemas varuhus och testa själv!

2. Om du har många branta uppförsbackar på din pendlingssträcka är en elcykel med mittmotor att rekommendera eftersom de är starkare.

3. Vid kortare sträckor på vanliga vägar räcker en 3-växlad elcykel bra. Ska du ta dig längre sträckor eller på vägar med varierad terräng, så är 7-8 växlar att rekommendera.

4. Det finns olika sorters elcyklar. Vill du ha en klassisk elcykel med pakethållare, fotbroms och korg eller en modern, lite sportigare modell för aktiv och varierande cykling? På Biltema finns klassiska elcyklar, eldrivna mountainbikes för terräng och träning, samt hopfällbara elcyklar som är lätta att ta med på campingsemestern eller bara för att den ska ta mindre plats i garaget.

5. Hur långt du kommer på en laddning påverkas av flera olika faktorer. Yttre omständigheter som temperatur, vind och underlagets beskaffenhet påverkar hur mycket kraft som går åt. Andra faktorer är din kroppsvikt, däcktryck, hur mycket du trampar samt hur mycket hjälpkraft du utnyttjar. De flesta elcyklar har olika assistanslägen som bestämmer hur mycket hjälp du får från elmotorn. Tänk efter hur din väg ser ut och hur kraftigt batteri du kan tänkas behöva.

Tillbehören som alla bör ha

Oavsett ålder eller hur du väljer att använda din elcykel så finns det några tillbehör du bör köpa. Först ut, och kanske den viktigaste, är cykelhjälmen. En bra cykelhjälm är en billig försäkring om olyckan skulle vara framme. I dag finns det ett stort utbud i en mängd stilar. Flera av modellerna på Biltema har även mips – ett innerskal som kan reducera nedslagskraften upp till 40 procent jämfört med vanliga hjälmar.

En Mips-hjälm gör allt som en vanlig hjälm gör men ger även ett extra skydd mot rotationsrörelsen som uppstår inuti hjälmen. Undersökningar av cykelolyckor har visat att cyklister ofta faller snett mot marken, vilket gör att huvudet vill vrida sig inuti hjälmen. Det är just dessa krafter som Mips-tekniken tar hand om och minskar. Ditt huvud kan helt enkelt röra sig inuti hjälmen och vid ett fall minskar påfrestningen på hjärnan och därmed även risken för allvarliga hjärnskador. Vid sidan av hjälmen är det även en god idé att införskaffa minst ett riktigt bra lås och fram- och baklyse för när du cyklar kvällstid.

När du köper din elcykel på Biltema är den färdigmonterad och klar när du hämtar upp den. Ha så roligt på cykelvägarna men kom ihåg att kolla däcktrycket med jämna mellanrum. Ett sämre däcktryck leder till sämre räckvidd. Vill du cykla ekonomiskt och få så lång räckvidd som möjligt. Se då till att cykeln är välpumpad!

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Biltema